Výživa
Výživa
Dostatečná výživa musí tělu dodávat potřebnou energii, minimální množství bílkovin a sacharidů a minerální látky (vč. stopových prvků), esenciální aminokyseliny a esenciální mastné kyseliny a vitaminy. Dále musí člověk přijímat dostatečné množství vody. Pro zabezpečení normální doby pasáže, především tlustým střevem, musí potrava obsahovat také tzv. balastní látky, tj. nestravitelné součásti rostlin (celulóza, lignin aj.).
Denní potřeba energie, která je totožná s energetickou přeměnou a výkonem (1 J/s = 1W = 86,4 kJ/d), závisí na řadě podmínek a je i v tělesném klidu {klidovýobrat) velmi různá. Proto byla definována základní přeměna [bazál-nímetabolismus). Měření se provádí za tzv. bazálních podmínek 1. ráno, 2. nalačno, 3. v klidu a vleže, 4. při normální tělesné teplotě a 5. v prostředí tepelného komfortu. Hodnota bazálního metabolismu se mění podle pohlaví, věku, tělesné hmotnosti a výšky a v průměru je u dospělých o něco více než 7 MJ/d (= okolo 80 W). Tělesná námaha zvyšuje spotřebu energie asi na 11 MJ/d (127 W) a při vykonávání nejtěžších prací činí u žen až 15 MJ/d (177 W) a u mužů okolo 20 MJ/d (230 W) na 70 kg tělesné hmotnosti. Takové náročné práce s vysokou energetickou přeměnou může člověk vykonávat po mnoho let. Mimořádně těžce pracující lidé mohou nárazově v jednom dni dosáhnout maximálně 50 MJ/d (600 W). Výkonní sportovci zvýší svou energetickou přeměnu během dvou hodin (maratónský běh) až na 1600 W, jejich běžná denní přeměna je přirozeně podstatně nižší.
Energetické nároky jsou hrazeny třemi základními živinami: bílkovinami (proteiny), tuky a sacharidy. Minimální potřeba bílkovin nutná pro udržení životně nezbytné vyrovnané dusíkové bilance je okolo 0,5 g/kg tělesné hmotnosti a den (bilanční minimum), přičemž aby byl zajištěn dostatečný přívod esenciálních aminokyselin (histidin, izoleucin, leucin, lyzin, me-thionin, fenylalanin, treonin, tryptofan, valin a u dětí ještě arginin), musí být přibližně polovina v podobě živočišných bílkovin (maso, ryby, mléko, vejce). Rostlinné bílkoviny neobsahují esenciální aminokyseliny v dostatečném množství, což snižuje jejich „biologickou hodnotu1 prakticky na polovinu.
Zbývající převážnou část energetické potřeby hradí cukry (škroby, disacharidy, glykogen) a tuky (živočišné a rostlinné tuky a oleje), tyto živiny se jako zdroje energie mohou navzájem do značné míry zastoupit: podíl cukrů na energii přiváděné potravou může klesnout až na 10 % (normálně okolo 60 %), aniž vzniknou poruchy metabolismu. Na rozdíl od cukrů je tuk postradatelný, musí však být zajištěn přívod vitaminů rozpustných v tucích (vitaminy A, D, E, K) a esenciálních mastných kyselin (kyselina linolová aj.).
Tuky (1/3 jako esenciální mastné kyseliny) je v průměru přiváděno 25-30 % energie (-^ A); je to podíl, který se při zvýšené potřebě energie zvyšuje (u velmi těžce pracujících činí 40 %). Ve vyspělých zemích se v poměru k lehčím pracovním podmínkám konzumuje potrava příliš bohatá na energii (tuky namísto cukrů). K tomu často přistupuje konzumace alkoholu (30 kj/g). Důsledkem tohoto příliš velkého přívodu energie je nadváha.
Tělo potřebuje celou řadu anorganických minerálních látek: zvláště je třeba přijímat dostatečná množství vápníku (800 mg/d; -> str. 290 a dále), železa (10-20 mg/d) a jodu (0,15 mg/d; -> str. 288). Stejně tak jsou životně nezbytné četné další „stopové prvky" (As, F, Cu, Si, V, Sn, Ni, Se, Mn, Mo, Cr, Co). Ty však jsou v normální výživě obsaženy v dostatečném množství. Jejich nadměrný přívod může být toxický.
Vitaminy (A, Bl5 B2, B6 B12, C, D2, D3, E, H, K2, K2, kyselina listová, niacinamid, kyselina pantotenová) jsou organické sloučeniny, které tělo potřebuje pro svůj metabolismus (hlavně jako koenzymy). Člověk sám nemůže vitaminy syntezovat vůbec nebo jen v nedostatečném množství. Přesto, že je jich většinou zapotřebí jen velmi málo, dochází k jejich nedostatečnému přívodu a mohou nastat specifické projevy jejich nedostatku (avitami-nózy): např. šeroslepost (vitamin A), kurděje (vitamin C), křivice (vitamin D = kalciol), anemie (vitamin B12 = kobalamin; kyselina listová), beri-beri (vitamin Bj = thiamin), poruchy srážení krve (vitamin K). Naopak nadměrný přívod určitých vitaminů(A, D) má za následek toxické projevy.
Zdroj: Stefan Silbernagl, Agamemnon Despopoulos, Atlas Fyziologie člověka, Grada 2004
Facebook komentáře: